Gelukkig in Beeld 
Voor (h)erkenning van je ontwikkelpotentieel

Overexcitabilities in Beeld

Inzicht in kwaliteiten en kwetsbaarheden

Deze methode (© Knoop, 2019) heb ik ontwikkeld vanuit de Theorie van Positieve Desintegratie en de Positieve Psychologie. De methode biedt een goed uitgangspunt voor begeleiding door een coach of psycholoog, omdat het inzicht geeft in kwaliteiten en kwetsbaarheden.

Wat zijn overexcitabilities (of overprikkelbaarheden): 

"Een versterkt bewustzijnsniveau en intense prikkelverwerking op een of meerdere van vijf gebieden."

Waarom inzicht in kwaliteiten en kwetsbaarheden?

Inzicht in je sterk ontwikkelde overexcitabilities (kwaliteiten) helpt je om je overexcitabilities in tijden van stress (kwetsbaarheden) te kunnen reguleren. Je gaat met behulp van je kwaliteiten op zoek naar kansen om je kwetsbaarheden te reguleren. 

Hoe krijg je inzicht in kwaliteiten en kwetsbaarheden?

  • Actie 1: Welke patronen kenmerken jou? Je vinkt de voor jou herkenbare gedrag- gevoels- en gedachtenpatronen aan in een digitale lijst. Deze lijst is oorspronkelijk samengesteld door Lotte van Lith. Lotte is in Nederland de expert op het gebied van de theorie van positieve desintegratie en overexcitabilities. Ze won in 2016 de Mensa Fonds Award. Ik volgde bij haar een specialisatiemodule over Dabrowskiaanse ontwikkeling. 
  • Actie 2: Bewustwording kwaliteiten en kwetsbaarheden. Ik visualiseer naar aanleiding van de door jou ingevulde lijst wat jouw kwaliteiten en kwetsbaarheden zijn. We bespreken welke kwaliteiten en kwetsbaarheden je vooral herkent en waar je vooral last van hebt. Het mes snijdt aan twee kanten, want hierdoor zie ik hoe ik jou kan begeleiden. Geen enkele begeleiding is hetzelfde. Elke persoon heeft zijn eigen voorkeur. Ik probeer mijn begeleiding daarop aan te passen. 
  • Actie 3: Welke kwaliteit kan je kwetsbaarheid reguleren? Met behulp van verschillende opdrachten, werkvormen en coachingstechnieken help ik je te ontdekken waar voor jou kansen liggen om je kwetsbaarheid te reguleren. Je kwetsbaarheid hoort bij je. Er is geen truc om te leren niet meer kwetsbaar te zijn. De kunst is om te leren accepteren wat je kwetsbaarheden zijn en te zien wat jou kan helpen hier op een voor jou prettige manier mee om te gaan. 
  • Actie 4: Hoe zie jij jezelf en wat wil jij laten zien aan anderen? Als jij jezelf accepteert zoals je bent, is de volgende stap om bewuste keuzes te maken in hoe jij jezelf wilt laten zien aan anderen. Pas je jezelf aan de normen van anderen aan en is dit voor jou ok? Of kies je ervoor om geen concessies te doen en je authentieke zelf te laten zien zonder zorgen over wat anderen daarvan vinden? Of zoek je een omgeving met alleen gelijkgestemden? Of, .......?

Voor wie is deze methode geschikt?

Deze methode is geschikt voor iedereen die verbetering wil in emotioneel welbevinden, of gedrag van anderen wil kunnen begrijpen. Het helpt volwassenen om grip te krijgen op gedachten, gevoel en gedrag. Het helpt kinderen én ouders om de behoeften achter het gedrag en eventuele (mis)match met school en/of thuis te herkennen. Professionals kunnen deze methode ook toepassen in hun eigen praktijk. 


Neem contact met me op voor meer informatie.